Styrmansgatans gruppboende
På Styrmansgatans gruppboende bor personer som har någon form av psykisk funktionsnedsättning och genom olika typer av stöd gör vi allt för att de ska få goda levnadsvillkor. Boendet drivs genom ett ramavtal med Göteborgs Stad. Boendet är centralt beläget i Majorna med närhet till Slottsskogen, butiker, caféer och aktiviteter. Utgångspunkten i arbetet är att skapa delaktighet och att de boende ska ha möjlighet att själva påverka beslut och insatser utefter sin förmåga. Vi vill skapa goda förutsättningar för de boende att utvecklas mot ett så självständigt liv som möjligt. I arbetet på Styrmansgatan är vi därför måna om att alltid ha brukaren i fokus och stödja inom livets alla områden.
Arbetar du inom Socialtjänsten och är intresserad av verksamheten?
Styrmansgatans gruppboende består av två avdelningar som erbjuder bostad med särskild service enligt SoL och LSS till personer med psykisk funktionsnedsättning. I boendet arbetar ansvarig chef och behandlingspersonal med olika former av kompetens, som exempelvis undersköterska och stödpedagog. Boendet är bemannat dygnet runt och har tillgång till sjuksköterska vid behov. För att erbjudas plats i boendet behövs bistånd från en handläggare inom socialtjänsten. Omvårdnadsgraden anpassas efter den enskildes behov. Vi har ramavtal med Göteborgs stad och finansieras genom detta.
Att bo på Styrmansgatan
"Här får vi både pannkakor och rock´n roll!"
På varje våning finns plats för sex personer som har olika former av psykisk funktionsnedsättning. Våra hyresgäster har en egen lägenhet med pentry, tillgänglighetsanpassat badrum med dusch och wc. Vi har gemensamma utrymmen för måltider och gemenskap för den som önskar. Den som hellre drar sig undan har möjlighet att få stöd i matlagning i den egna bostaden.
Hos oss bor vuxna personer som på grund av sin funktionsnedsättning behöver stöd för att få goda levnadsvillkor. Stödet är utformat efter det behov varje individ har. Vi arbetar i team för att tillvarata den kollektiva kompetens som personalgruppen har. För att var och en som bor hos oss ska uppleva trygghet och bli mött med omsorg och värdighet får varje boende en egen kontaktpersonal, som har ett särskilt ansvar för att personens behov blir tillgodosedda.
En viktig del i ett meningsfullt liv är aktiviteter. Att åka på gemensamma utflykter, ha disco i boendet, fredagsmys eller gemensam gymnastik är återkommande inslag för de som bor hos oss. Tillsammans med kontaktpersonal planeras enskilda aktiviteter efter önskemål och intresse. Det kan vara allt från ett biobesök till en promenad till det lilla caféet på hörnet av huset.
Vi har ett nära samarbete med specialistsjukvård och primärvård och arbetar alltid med brukarens trygghet och hälsa i fokus.
"Jag känner mig frisk när du ser mig" sa en av våra boende på Styrmansgatan till mig en vanlig dag. På vårt gruppboende bor det 12 personer med olika diagnoser och psykisk ohälsa. Jag brinner för att kunna förmedla hopp och tillit i våra boendes liv.
Jag är lycklig varje dag jag går till min arbetsplats. Jag har arbetat för Räddningsmission i 1,5 år det känns som det var meningen att jag skulle hamna just här. Jag fastnade för Räddningsmissionens vision "ett värdigt liv för alla" och få arbeta i ögonhöjd där varje människa är unik och värdefull. När jag gick hem från anställningsintervjun jag varit på hos vår chef Jannike och Isabella på HR kände jag att det här arbetet och arbetsplatsen lät som en dröm, nästan för bra för att vara sann. Att få jobba i en familjär miljö och nära våra boenden betyder otroligt mycket för mig. Vi har fantastiska samtal varje dag både runt matbordet och i det dagliga arbetet. De som bor på våra boenden är unika och har allesammans så mycket att dela med sig av.
En annan har sagt " jag är tacksam över att du lyssnar på mina konstiga tankar utan att lägga värderingar på det jag säger" - sådana här ord betyder så mycket för oss som jobbar med människor det gör att vårt arbete känns så otroligt värdefullt.
/Melina, Behandlingsassistent Styrmansgatan
"Jag känner mig frisk när du ser mig"
Boende på Styrmansgatans gruppboende
På Styrmansgatans psykiatriboende jobbar vi mycket med att låta de boende uttrycka sig genom konst! Den här vackra tavlan är ett självporträtt av Jan-Olof som han tyckte det skulle vara trevligt att visa upp. Han ville även dela med sig av några komplimanger i diktform till vår fantastiska personal som jobbar på Styrmansgatan.
”Styrmansgatan. Jag vill ge några komplimanger, för er verksamhet, då ni är anonyma, vid något tillfälle någon av er träffa. Jag ser framåt genom nattens ensamhet på morgonen få träffa dag personalen, vars intelligens och humor, jag uppskattar. De serverar oss punktligt klockan åtta frukost. Jag tycker mycket om folk omkring mig då vi frukost får borde de övriga vårdtagarna samlas i glatt samtal.
Sedan jag kom till Styrmansgatan har jag upptäckt nya sidor av mig själv som målare och som tecknare. Jag tror mig originella teckningar äro. Då jag inte är religiös själv uppskattar jag er religiositet, jag uppskattar er vänlighet då ni giva kost och logi. Jag skickar med självporträtt, hoppas ni uppskattar det.”
Tack för dina fina ord Jan-Olof!
Kontakta oss
Besök planeras med personal i verksamheten eller den boende. Ring oss gärna på följande telefonnummer:
Våning 1: 031-712 13 30
Våning 2: 031-712 13 40
Berättelser
”Åh vilket härligt spektakel!” utbrast en kvinna under allsången på Styrmansgatans gruppboende. Den årliga räkfrossan var en höjdpunkt som vanligt!
Bland Räddningsmissionens boendeverksamheter finns två psykiatriboenden i centrala Göteborg. Där bor vuxna personer som på grund av sin funktionsnedsättning behöver stöd i vardagen för att få goda levnadsvillkor. Målet är att de boende ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt och stödet är utformat efter det behov varje individ har. Jannike Fast är medicinskt ansvarig för verksamheten. – Jag brinner för att förändra människors syn på psykiatrin, sägen hon.
Nyheter
I januari drar ett projekt igång som kallas för “Livsstegen” som riktar sig till människor med psykiska funktionsnedsättningar. Det är ett 12 stegsprogram utformat av Olle Carlsson för människor utan kemiskt beroende där målet är en bättre inre hälsa. En självhjälpsgrupp där man träffas och delar livets stora och små problem.
Jannike Fast, Enhetschef för Bostad särskild service skriver om vikten av tydlig kommunikation kring vaccin för Covid-19 för människor med psykiska funktionsnedsättningar.