ResursRätt nya produktionskök

20 juni, 2022

Vår projektverksamhet ResursRätts stora och fina produktionskök är äntligen färdigt för att laga mat! Maten som lagas här kommer från räddade råvaror och blir till goda måltider som serveras i Räddningsmissionens olika verksamheter.

ResursRätt är en del av Räddningsmissionens verksamhetsområde socialt företagande, där även MatRätt ingår. Ambitionen med ResursRätt är att rädda livsmedel från att bli matsvinn, erbjuda arbetsträning, samt förse personer i våra verksamheter med god och näringsrik mat. Livsmedlen som kommer från till exempel grossister och storkök kan ibland vara i förpackningar som inte är lämpliga att sälja i butiken MatRätt, och då används det istället till matlagningen i ResursRätt.

Jerker arbetar som kock på ResursRätt. Till hösten kommer han tillsammans med ytterligare en kock och sitt team, som väntas vara 13 personer, laga hela 400-600 måltider om dagen till våra olika verksamheter! Flertalet av personerna i köket kommer vara arbetstränande som genom arbetet på ResursRätt kommer få erfarenhet och kunskap för att ta sig vidare ut i arbetslivet.

”Det roligaste med att jobba här är att jag får vara kreativ och tänka utanför boxen i mitt matlagande. Det är också fantastiskt att få arbeta på en så inkluderande arbetsplats där alla är glada och alla hjälper varandra för att få ett så gott resultat som möjligt. Alla får vara sig själva, det är fint” - Jerker, kock på ResursRätt.

”Det fina med ResursRätt är att det cirkulära perspektivet verkligen är en ledstjärna i alla delar av projektet. Till exempel är vårt kök är inrett med mycket återbrukat och andrahands-inköpt köksutrustning och redskap, både för att hålla kostnader nere och göra medvetet hållbara val. ResursRätts ansvarige kock, Jerker, vet dessutom hur man kan maximera användningen av råvaror och väljer tillagningsmetoder som är energisnåla. ResursRätt är ett oerhört spännande projekt och SÅ rätt i tiden! Vi ser fram emot att snart ta vårt stora kliv framåt, nämligen att välkomna arbetstränande personer in i köket och förmedla kunskaper i resurseffektiv och hållbar matlagning!” - Maria, projektledare ResursRätt

Resan med ResursRätt har gått fort och utvecklats snabbt, och vi är så glada över att se att detta arbetssätt verkligen fungerar!

”Det är spännande och känns så viktigt att jobba här, jag älskar jobbet!” - Jerker, kock på ResursRätt.

 

Läs mer om ResursRätt

ResursRätt MatRätt MatRätt