Medmänsklighet i krisen

 

 

Räddningsmissionens uppdrag i samband med situationen i Ukraina

På Räddningsmissionen följer vi med stor sorg den tragedi som utspelar sig i Ukraina. Situationen är helt obegriplig, nästan omöjlig att ta in. Men trots det svåra är vi också beslutsamma att göra det vi kan göra för de människor som snart kan komma att behöva oss. På den här sidan finns information om vad vi på Räddningsmissionen gör för att hantera och stötta i situationen.

Medmänsklighet har sällan varit viktigare. 
Var med och stötta vårt arbete för människor i utsatthet.

Ge en gåva

Hjärterum för Ukraina

Under förra flyktingkrisen startade vi verksamheten Hjärterum. Den går ut på att vi hyr boendeytor av privatpersoner som vi i vår tur hyr ut till nyanlända och andra i behov, som har haft svårt att komma in på den ordinarie bostadsmarknaden. Genom Hjärterum har hundratals personer de senaste åren fått boende hos privatpersoner i rum, lägenheter och attefallsstugor. Hjärterum har inte bara gett tak över huvudet utan också skapat viktiga kontaktytor mellan privatpersoner och nyanlända - integration på riktigt. Hjärterum har hittills hjälpt 55 personer från Ukraina med boyta. Räddningsmissionen har fått i uppdrag av Göteborgs Stad att bistå med boenden för ytterligare 100 personer, något vi just nu jobbar aktivt med.

Hjäretrum för Ukraina

Volontär

I samband med allt som sker har så många människor hört av sig till oss för att erbjuda sin tid för att hjälpa till med det som behövs. Vi rekryterar löpande volontärer som kan möta de människor som precis flytt från kriget. De är med som stöd och service, koordinerar och informerar, transporterar, ordnar aktiviteter för barn, samt finns där för att bygga förtroende och skapa trygghet. Vår volontärverksamhet är helt beroende av gåvomedel och ideella insatser.

Bli volontär

Människohandelsoffer från Ukraina

Många organisationer varnar just nu för att det finns en risk för ökad människohandel när kvinnor och barn flyr från Ukraina. Polisen har fått in uppgifter om att det rört sig suspekta personer runt färjeterminaler, Migrationsverket och flyktingförläggningar i Sverige. Dessa personer kan komma att erbjuda hjälp med till exempel husrum, mat eller arbete. Det som inte framkommer är att kvinnan sedan kan komma att betala den här hjälpen med sexuella tjänster. Räddningsmissionen tillsammans med Skyddsvärnet är de enda som jobbar med de här frågorna i Västsverige och vi rustar nu för att kunna ta emot fler kvinnor och barn. På vårt boende Ruth har vi tillsammans med Skyddsvärnet länge jobbat med att ta emot offer för människohandel och vi har personal som har stor kompetens och kunskap.  Läs artikeln intervjun med Madeleine Forsén, enhetschef bland annat för vår kvinnoverksamhet Agora och vårt boende Ruth där vi möter kvinnor utsatta för människohandel.

Läs mer

Transitboende

På uppdrag av Göteborgs stad har Räddningsmissionen öppnat ett transitboende för människor som flytt från Ukraina. Boendet bemannas av personal men även av våra engagerande och kompetenta volontärer.

Förhoppningen med boendet är att det kan bli ett sätt att möta människor som vi sedan kan länka vidare till med långvariga boenden, till exempel genom vårt koncept Hjärterum för Ukraina. Vi hoppas även att detta ska få vara en plats av trygghet och värme för de vuxna och särskilt för de barn som kommer hit.

Våra befintliga verksamheter


Våra befintliga verksamheter som möter människor i utsatthet märker hur situationen i Ukraina påverkar även deras målgrupp. När bensin-, mat- och elpriser stiger skapar det en stor oro för de som redan har det svårt att gå ihop ekonomiskt. Effekter av detta är att man till exempel på MatRätt de senaste veckorna har fått många fler kunder som köper mer mat.

Vill du vara med? 
Såhär kan du bidra

Ge en gåva

Vi finns där behoven finns. Var med och stötta människor i utsatthet genom att Swisha till 900 44 41 eller ge en gåva här. 

GE EN GÅVA

Bli månadsgivare

Ett bra sätt att stötta vårt arbete är att bli månadsgivare. Regelbundna gåvor via autogiro innebär att administrationen minskas och att en ännu större del av varje gåva kan gå direkt till vårt arbete.

BLI MÅNADSGIVARE

 

Bli volontär

Vill du bidra med din tid?
Vi behöver fler volontärer, framförallt till vår affär MatRätt. 

LÄS MER

Berättelser

Familjen som flydde från Ukraina - hur går det?

I årets andra nummer av Din Nästa skrev vi om en familj som tvingades fly från Ukraina, kom till Sverige och genom Räddningsmissionens verksamhet Hjärterum fick boende hemma hos Sabine i Västra Frölunda. Vi har pratat med dem igen för att se hur det går.

LÄS MER

Räddningsmissionen rustar för att ta emot människohandelsoffer från Ukraina

Många organisationer varnar just nu för att det finns en risk för ökad människohandel när kvinnor och barn flyr från Ukraina. Vi har pratat om läget med Madeleine Forsén, enhetschef bland annat för vår kvinnoverksamhet Agora och vårt boende Ruth där vi möter kvinnor utsatta för människohandel.

LÄS MER

"Engagemanget från privatpersoner har varit otroligt"

Milla har sedan februari jobbat som projektkoordinator på Räddningsmissionens verksamhet Hjärterum. Milla berättar om det engagemang hon har mött när Hjärterum satsat på att hjälpa människor på flykt från Ukraina att hitta boende. 

Läs mer

Pia kommer med blommor till Transitboendet

Pia kommer varje torsdag och lämnar blommor till transitboendet för människor på flykt. Läs mer om hur Pia fick idéen och om varför hon valt att engagera sig

Läs mer

Vill du vara med och bidra för att stötta människor i utsatthet?

Ge en gåva som gör skillnad