Nyårsafton på Station Nord

”Nyårsafton är ju en speciell dag. Alla förväntningar och förhoppningar som finns. Vad händer nästa år? Vilket håll kommer mitt liv att gå, kommer det bli bättre eller sämre? Det är såklart frågor som våra gäster också ställer sig.” 

Det här berättar Susanne som jobbar som behandlingsassistent på Station Nord. Det är ett härbärge där utsatta EU-medborgare kan få komma och sova i en egen säng. I år firar Susanne nyår på Station Nord tillsammans med gästerna.

Susanne berättar att många som kommer och hälsar på hos dem blir förvånade över den goa stämningen. 

”Vårt mål som personalgrupp har alltid varit att vi vill ha kul tillsammans med våra gäster! Vi vill inte att de ska känna sig övervakade. Sätter någon på musik så vill vara med och dansa! Och vi dansar ganska bra tillsammans!”

Susanne berättar att jul och nyår är en tuff tid för gästerna på Station Nord. ”Det blir en tydlig nedstämdhet eftersom jul och nyår är högtider de flesta vill fira med sina familjer, och våra gäster kan ju inte det. De saknar framförallt sina barn. Vi märker att de blir extra ledsna när de har skypat med dem. De brukar vilja att vi kommer och säger hej till deras familjer när de skypar. De säger att vi är deras svenska familj.”

Susanne och personalen på Station Nord vill göra det lilla extra för gästerna på nyårsafton. ”Vi vill att det ska kännas som en speciell dag. För de är speciella! Vi som personal vill dela vår glädje med dem. Vi har köpt in lite Champis och kommer skåla in det nya året tillsammans!”

Utsatta EU-medborgare Station Nord