Räddningsmissionen 70 år

1952-2022

I 70 år har vi låtit Torsten Wingös steg och gärningar eka i vår stad och kämpat för människors rätt till ett värdigt liv. Vårt arbetssätt förändras beroende på de behov vi möter, men vår vision står för alltid kvar:

Ett värdigt liv för alla.

 

 

Socialt arbete sedan 1952

Vår historia tar sin början på kajerna i Göteborgs hamn i början av 1900-talet. Emigrantmissionen lindrade nöden bland alla de människor som samlats för att gå ombord på amerikabåtarna. När emigrantströmmen sinade fortsatte hjälpen till hemlösa och utslagna i stadens hamnkvarter runt Nordstan och kring Järntorget. 1952 bildades Stiftelsen Hjälp åt Hemlösa - Räddningsmissionen. I huset på Husargatan i Haga kunde man få ett värmande mål mat eller ett par begagnade skor. I hamnen fanns möjlighet att övernatta i en av Fyrbåksexpressens sovvagnar.  
 
Under åren har organisationen utvecklats vidare och arbetar idag brett med sociala frågor på kristen grund. Utsatthetens ansikte skiftar vilket gör att verksamheten alltid förändras.

 

Räddningsmissionen 2022

Idag bedriver Räddningsmissione socialt arbete genom ett 30-tal olika verksamheter i flera delar av samhället. Vi jobbar med allt från hemlöshet och kvinnor i utsatthet, så väl som att bedriva en högstadieskola och mataffärer för personer i ekonomisk utsatthet. Gemensamt för alla våra verksamheter är dock att vi skapar inkluderande gemenskaper och möter människor i ögonhöjd. För att bekämpa social utsatthet jobbar vi med både akuta, långsiktiga och förebyggande insatser.

Läs mer om våra verksamheter

 

 

Direktorn har ordet

I 70 har vi funnits på gatorna i Göteborg. Vi har sett en stad i förändring och hur utsattheten skiftat från tid till annan. Sett människor fara illa och falla mellan stolarna. Hört ropen på hjälpen, delat människors förtvivlan.

Men vi har också sett att förändring är möjlig. Att mörkret inte behöver vara nattsvart för evigt. Att det finns hopp för varje tid och varje människa. Om framtiden vet vi inget. Utom detta, att vi för alltid kommer att stå kvar och vara beredda att slåss för varje människas okränkbara värde. Välkommen att fira 70 år tillsammans med oss!

/Emil

Emil har skrivit en längre reflektion om Räddningsmissionens betydelse under de 70 år sedan vi grundades.

Läs Emils ledare här

Socialarbetare ser tillbaka på situationen för samhällets mest utsatta

En genuin kärlek till sina medmänniskor och en enorm envishet. Det säger kollegorna Annica och Per-Inge är det som gjort att de år efter år orkat kämpa för samhällets utsatta – trots att förutsättningarna snarare blivit sämre än bättre.

Läs artikeln här

Berättelser

"Jag fick vara med och välja namn skrev hon, jag valde ditt."

Ruben Johansson, fängelsepastorn på Göteborgs häkte delar med sig av en vacker berättelse om hur vi människor hör ihop.

Läs berättelsen

"Vi möter kvinnor som kunde varit precis vem som helst"

Madeleine Forsén jobbar på vår kvinnoverksamhet Agora. Här skriver Madeleine om sina möten och upplevelser.  

Läs berättelsen

”Jag kommer aldrig mer att få ett hem efter detta”

En krönika av Eva Erlandsson, om att bli vräkt och inte veta vad som händer härnäst.

Läs krönikan