35:an – en säng för natten

 

En kvinna går in genom porten på Räddningsmissionens härbärge 35:an i Göteborg.

I hjärtat av Göteborg driver Räddningsmissionen ett jourboende för hemlösa. Hit kommer män och kvinnor i alla åldrar som saknar bostad. På 35:an bor man en natt i taget. Här får man ett eget rum och en nybäddad säng för att kunna låsa om sig. I kökslampans sken kan man ta sig lite kvällsmat och där finns personal att samtala med. Den som vill slappna av framför TV:n i allrummet kan göra det. 

På 35:an vill vi möta människor i ögonhöjd. Här behöver ingen skämmas för vem man är, vad man gjort eller inte gjort. Alla får vara sig själva.  

Till våra akuta insatser hör att ombesörja för våra gästers basala behov: mat, sömn och rena kläder. Långsiktigt vill vi bygga hållbara relationer för att på sikt hitta vägar ut ur hemlösheten. Vi vill se och stärka det friska och positiva hos våra gäster.  Till vår hjälp har vi många volontärer som gör ovärderliga insatser.  

Verksamheten drivs i samarbete med Göteborgs stad. 

Varför behövs 35:an? 

Det övergripande målet för 35:ans verksamhet är att minska antalet hemlösa. Till oss kommer ofta människor vars kontakter med socialtjänst och andra instanser av olika anledningar inte fungerar. Många lever i missbruk och har drabbats av psykisk ohälsa. Uppsökarenheten, vägledare och personal på 35:an arbetar tillsammans för att motivera och länka människor tillbaka till socialtjänsten så att de på sikt kan få ett eget boende.  

En glad medarbetare på Räddningsmissionen pratar med en gäst på Frukostcafé Vasa

”Ja det finns en plats som väntar på dig"

"Klockan är efter två i februarinatten. Det är mellan 5 och 10 grader kallt ute och det blåser som det brukar göra i Göteborg. En av våra återkommande gäster ringer på porttelefonen till boendet 35:an. Jag går ner och öppnar och säger ”Välkommen” med ett leende! Gästen frågar då om det finns en plats bokad. I det ögonblicket känner jag hur rörd jag blir när jag kan säga: ”Ja det finns en plats som väntar på dig. Kom in!” Gästen blir märkbart lättad av beskedet. Jag ger gästen lite att äta och dricka och sen blir det dags för gästen att krypa till kojs och jag känner med välbehag att i alla fall den här gästen fick komma in i värmen."⁠

/Peter Lindh, Behandlingsassistent jourboendet 35:an, februari 2021

Berättelser

"Jag har ingenstans att tvätta händerna"

”Jag brukar inte tvätta händerna förrän jag kommer till 35:an på kvällen, det kostar ju tio kr för att komma in på toaletten.”⁠ ⁠Detta fick vår medarbetare Marina Sivrins som jobbar på 35:an höra en arbetsdag när coronautbrottet hade kommit till Sverige

Läs mer

”Just nu betyder 35:an allt för mig. Här får jag både mat, kläder, husrum och mänsklig värme.”

 Gäst på 35:an

Kontakta oss

Behöver du akut hjälp med sovplats för natten?  Göteborgs Stads uppsökarenhet, Räddningsmissionens jourboende och Stadsmissionens vägledare stöttar dig som lever i hemlöshet. Vi samtalar med dig om din situation och hjälper dig vidare.  

Uppsökarenheten har telefontid kl 21.30-24.00. Samtalet kostar inget.

020-200303

Nyheter

Debatt: Räddningsmissionen kommenterar regeringens hemlöshetsstrategi

Förra veckan presenterade regeringen en strategi för hur Sverige ska motverka hemlöshet. Vi på Räddningsmissionen har under lång tid arbetat för att en sådan här strategi ska bli verklighet och är glada över att regeringen äntligen säger sig vilja ta hemlöshetsfrågan på allvar. 
 

Hemlöshet och social exkludering Social inkludering och migration Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta 35:an – en säng för natten Socialt stöd och Socialt center hemlöshet
Läs mer
Reaktion på Hemlöshetsrapporten 2021

Varje år tar Göteborgs stad fram en hemlöshetsrapport som ger en bild av hemlösheten i Göteborg. Resultatet visar att hemlösheten minskar för tredje året i rad i Göteborg. Trots detta är hemlöshetsfrågan fortfarande problematisk och orsakerna är många och komplexa. 

Hemlöshet och social exkludering Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta Hjärterum - hyr ut din bostad 35:an – en säng för natten
Läs mer